BLOG

Cabinetul de Avocat Eduard A.Constantin oferă servicii de consultanță juridică celor
care se confruntă cu probleme penale și au nevoie de sfatul unui avocat specializat

Profilul avocatului
Profilul avocatului
Profilul avocatului
Profilul avocatului

Crima organizată în contextul pandemiei de COVID-19

crima organizată covid19

Pandemia generată de noul coronavirus COVID-19 a determinat guvernele lumii să ia măsuri severe de distanțare socială, de închidere sau de reducere a diverselor activități economice. Aceste măsuri au avut un impact deosebit asupra vieții cetățenilor, asupra mediului economic în ansamblul său, dar și asupra mediului infracțional.

Mediul infracțional s-a adaptat noilor oportunități, profitând de vulnerabilitățile societății aflată în plină schimbare. Aceleași tendințe au fost urmate și de grupurile de crimă organizată care s-au orientat către activități infracționale mai profitable, în acord cu specificul vremurilor de criză medicală și economică.

Grupul de crimă organizată (grupul infracțional organizat) este acel grup format din trei sau mai multe persoane, cu o structură ierarhică bine definită, constituit pentru o anumită perioadă de timp și pentru a desfășura o activitate coordonată în scopul săvârșirii uneia sau mai multor infracțiuni. Specializările tradiționale ale unor astfel de grupuri sunt traficul de droguri, traficul de persoane, traficul de migranți, traficul de arme și criminalitatea informatică. Însă, măsurile guvernelor de restricționare a circulației și de distanțare socială au creat piedici importante în derularea unora dintre aceste activități infracționale.

Astfel, grupurile de crimă organizată s-au îndreptat către domenii aflate în legătură cu politicile de prevenire și combatere a infecției cu noul coronavirus COVID-19, infiltrându-se în economia legală, prin preluarea controlului asupra unor companii legitime de producere sau distribuție a produselor farmaceutice, dispozitivelor medicale și dezinfectanților. Modalitățile folosite pentru preluarea controlului în acest sector de activitate au fost creditarea unor companii aflate într-o situație financiară dificilă, cumpărarea de acțiuni sau chiar înființarea unor noi companii de profil. Prin aceste companii s-au spălat bani proveniți din infracțiuni și s-au comercializat în mod ilegal, fără autorizare sau fără respectarea standardelor de conformitate, medicamente destinate tratamentului pentru COVID-19, măști de protecție, ventilatoare pentru respirație și dezinfectanți.

Grupurile infracționale organizate au preluat și controlul unor teritorii prin participarea la activități de caritate în zone ale lumii defavorizate, unde s-au distribuit, de asemenea, produse destinate prevenirii și combaterii infecției cu noul coronavirus.

O altă oportunitate exploatată de grupurile infracționale organizate este nevoia imperioasă de digitalizare a companiilor mari (e-commerce) și instituțiilor guvernamentale (facilitarea relației cu cetățeanul de la distanță, telemunca). În această perioadă de criză, s-a constatat o dinamică ascendentă a phishing-ului, a fraudelor prin intermediul mijloacelor de plată electronice (carduri bancare), a înșelăciunilor prin intermediul unor site-uri sau unor adrese de e-mail și a atacurilor informatice.

Mai prezintă vulnerabilități și risc de infiltrare a grupurilor de crimă organizată, și domenii ca vânzarea cu amănuntul a alimentelor, serviciile de curățenie, managementul deșeurilor și serviciile funerare, dar și achizițiile publice din fonduri destinate revitalizării economiei naționale sau categoriilor de cetățeni afectați de criză.

Sursă: Raportul UNODC privind impactul COVID-19 asupra crimei organizate, link: https://bit.ly/3gRI0DS .
______

Cabinetul de Avocat Eduard A. Constantin oferă asistență juridică în cauze penale privind crima organizată și alte infracțiuni asociate. Nu ezita să ne contactezi !

    Adaugă documente

      Adaugă documente

      Distribuie Articolul