BLOG

Cabinetul de Avocat Eduard A.Constantin oferă servicii de consultanță juridică celor
care se confruntă cu probleme penale și au nevoie de sfatul unui avocat specializat

Profilul avocatului
Profilul avocatului
Profilul avocatului
Profilul avocatului

Conducerea sub influența drogurilor

police-ge757a8b1e_1920

În ultimii ani, autoritățile au depistat numeroase persoane de vârstă tânără care conduceau autovehicule pe drumurile publice sub influența drogurilor, în cele mai multe cazuri sub influența canabisului, cocainei și amfetaminei. Conducerea sub influența drogurilor face parte din sfera infracțiunilor rutiere și este pedepsită cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amenda penală (art. 336 alin. 2 Cod penal), iar în anumite circumstanțe mai grave, cum sunt transportul public de persoane, transportul de substanțe periculoase, activități de instruire și examinare pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de la 2 la 7 ani (art. 336 alin. 3 Cod penal).

De regulă, consumul de droguri influențează negativ performanța în conducere, contribuind la creșterea riscului de accidente rutiere grave – concentrația substanțelor psihoactive din organism prezintă un rol important. Este afectată funcția vizuală și de percepție, ceea ce poate genera o conduită agresivă în conducere, cu depășiri periculoase, creșterea vitezei, nerespectarea unor indicatoare sau marcaje rutiere. De asemenea, unele droguri încetinesc viteza de reacție în unele situații limită, ivite brusc.

Fapta de conducere sub influența drogurilor are o strânsă legătură cu deținerea de droguri pentru consum propriu, fiind posibilă reținerea a două infracțiuni, în concurs. Deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă (art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000), iar în cazul drogurilor de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani (art. 4 alin. 2 din Legea nr. 143/2000).

Concentrația substanței psihoactive depistate în organism nu are relevanță penală raportat la existența infracțiunii, însă se poate ține cont de acest element cu ocazia individualizării răspunderii.

Cabinetul de Avocat Eduard A. Constantin oferă asistență juridică în cauze penale privind infracțiunile rutiere – avocat infracțiuni rutiere. Contactează-ne !

Surse:

1. Eduard Constantin (2021), Conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive în contextul consumului de canabis, Revista Universul juridic – Revistă lunară de doctrină și jurisprudență (indexare BDI – versiune online).

Link:https://revista.universuljuridic.ro/conducerea-unui-vehicul-sub-influenta-substantelor-psihoactive-contextul-consumului-de-canabis/

2. Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cu modificările și completările ulterioare.

Link:https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/23629

3. Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare.

Link:https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/109855

 

    Adaugă documente

      Adaugă documente

      Distribuie Articolul