BLOG
Cabinetul de Avocat Eduard A.Constantin oferă servicii de consultanță juridică celor
care se confruntă cu probleme penale și au nevoie de sfatul unui avocat specializat
Produsele de canabis cu THC redus – la granița ilicitului penal
- Blog, 22 Ianuarie 2021
- Blog, 22 Ianuarie 2021
Cel mai traficat și consumat drog este canabisul, urmat în ordine de cocaină, MDMA (ecstasy), Amfetamine și Opioide. Substanțele principale din canabis sunt doi canabinoizi, respectiv tetrahidrocanabinolul (THC – cu efecte nocive pentru sănătate) și canabidiolul (CBD – cu efecte benefice pentru sănătate).
În ultimii ani, piața canabisului a cunoscut o evoluție rapidă, fiind identificate noi produse ca iarba și uleiul de canabis, cu o concentrație redusă de tetrahidrocanabinol (THC). Aceste produse se comercializează în unele state din UE la magazine specializate sau cu alimente de tip „bio”, considerându-se că au efecte psihoactive mult reduse sau inexistente.
În cazul produselor cu un conținut redus de THC, se ridică problema dacă astfel de produse intră sau nu sub incidența legii penale. La nivelul UE, nu există o concepție unanimă cu privire la acest aspect – unele state aplică sancțiuni penale, altele apreciază că este necesară totuși o autorizație specială de comercializare, aceste produse fiind socotite ca medicamente, sau, dimpotrivă, că nu este necesară o autorizare, motivând că produsele sunt inofensive.
În România, concentrația de THC nu are relevență în privința regimului sancționator, operațiunile ilegale cu produse de canabis fiind sancționate penal indiferent de concentrația substanței active, de vreme ce aceasta există – desigur, noua realitate socială poate constitui premisa unor dezbateri privind modificarea legislației naționale în materie. Totuși, dacă este respectată legislația europeană și națională privind avizarea, producția, importul și comercializarea, respectiv concentrația de maxim 0,2% THC prevăzută în regulamentele europene (aplicabilă numai pentru cânepa brută), produsele de canabis cu THC redus nu pot face obiectul unei sancțiuni penale nici în România.
Legislația penală română include canabisul în categoria drogurilor de risc, iar cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația acestui tip de drog, fără drept, se sancționează cu pedeapsa închisorii de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi (art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000); în ipoteza consumului propriu, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda (art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000).
Produsele noi de canabis au un conținut declarat de THC mai mic de 0,3%, valorile putând varia în lipsa unor standarde de testare – politica agricolă comună a UE admite, în scop industrial, cultivarea unor soiuri de canabis cu o concentrație ce nu poate depăși 0,2% THC. Dintre aceste produse noi, distingem o categorie de produse care sunt vândute consumatorilor de cannabis ilegal, ca și cannabis „legal”, în forme asociate fumatului, și o categorie de produse considerate ca „sănătoase”, unde se pune accent pe conținutul de canabidiol (CBD), fiind prezentate, de regulă, sub formă de uleiuri sau creme.
Sursa: Raportul european privind drogurile 2019, link: https://op.europa.eu/ro/publication-detail/-/publication/6b2ec5f1-8b2c-11e9-9369-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF.
______
Cabinetul de Avocat Eduard A. Constantin oferă asistență juridică în cauze penale privind traficul de droguri și alte operațiuni ilegale asociate. Nu ezitați să ne contactați !